"E atat de simplu Daca ne iubim, de ce partenerul nu ma poate accepta asa cum sunt? De ce totul este o corvoada a negocierii? De ce partenerul meu nu face pur si simplu un compromis in loc sa "castige" de fiecare data? De ce trebuie sa fiu eu cel care isi cere iertare?"
Suna cunoscut? Ar trebui! Este ceea ce gandesti de fiecare data cand ai un conflict in relatia cu partenerul. Poate ca nu-ti dai seama ca si cel de langa tine gandeste la fel. Deci, aveti cel putin un lucru in comun, credeti fiecare ca celalalt este ticalosul necooperant. Aceasta este natura conflictului,nu-i asa?
Certurile apar atunci cand doi oameni cu opinii diferite cred ca celalalt nu are dreptate. Cu cat o persoana se straduieste mai mult sa "castige", cu atat cei doi sufera mai multĀ si este cu atat mai greu sa restabileasca iubirea si increderea de odinioara. Cand conflictul apare intre doi oameni care se iubesc, de obicei miza este mult mai mare decat problema in sine. Acesta este motivul pentru care oamenii se cearta violent pentru lucruri atat de "importante" ca servetelele si culoarea lor la masa. Este vorba despre emotia irationala decat despre problema in sine. Toti ar trebui sa invatam cum sa ne raportam in fata acestor emotii si trairi. De obicei, sentimentele de respingere, de instrainare, de lipsa de importanta , abandon si tradare imbraca forma unui conflict stupid referitor la ceea ce servim la cina.
Daca astepti ca partenerul sa fie rational sau sa arate intelegere fata de tine inainte de terminarea conflictului, deja ai reactionat prost. Numai la Hollywood, o prezentare a "faptelor" rezulta intr-o concesie emotionanta din partea celuilalt. In viata reala, sunt de obicei doua "versiuni" ale faptelor, ambele gresite, fiind distorsionate de bagajul emotional adus de fiecare in relatie de-a lungul timpului. Cand ma straduiesc ca tu sa vezi lucrurile din punctul meu de vedere, te calc practic in picioare si pe tine si bagajul tau emotional. Daca nu dau atentie punctului tau de vedere, iti desconsider total sentimentele. Apropo, si barbatii au sentimente, numai ca noi negam acest lucru.
Acesta este cel mai frustrant aspect al conflictului, nu exista un raspuns sensibil si eficient care sa valideze ambele versiuni. Se pare ca cineva trebuie sa piarda. De fapt, este vorba despre ideea de a castiga sau de a pierde care a dus la aparitia disensiunilor.
Cum este sa renunti la acest razboi de genul "cine are dreptate?" Daca il iubesti cu adevarat, probabil ca ti-ai da si viata pentru partenerul tauatata vreme cat nu trebuie sa renunti la punctul tau de vedere? Pastreaza in vedere faptul ca natura conflictului este mult mai complexa decat lucrul pentru care ne certam. De fapt, singurul mod prin care poti "castiga" este sa fii primul care spune "Imi pare rau, te rog sa ma ierti". Cum poti castiga atunci cand iti ceri iertare? Relatia in sine este mai importanta decat conflictul. Opinia ta nu ar trebui sa fie la fel de importanta ca a partenerului tau.
Daca va iubiti pe cat de mult pretindeti, nu ai cum sa pierzi daca cedezi in fata partenerului tau. Cerandu-ti iertare si punand nevoile lui deasupra nevoilor tale, iti dovedesti dragostea, respectul si dorinta de a fi pe placul lui. Creezi un mediu in care te simti in siguranta sa dai si sa sacrifici, decat sa te lupti sa castigi fiecare "batalie".
Cand il faci pe partenerul tau sa se simta important, respectat, acceptat si iubit de catre tine, care crezi ca va fi raspunsul? Daca exista deja iubire intre voi, raspunsul va fi insutit mai mare. De aceea, iti ceri iertare intr-o relatie , pentru ca este singura metoda de a castiga.
Mai mult, exista Cineva care te poate ajuta in relatia cu partenerulĀ asa cum nu ti-ai imaginat vreodata,Cineva care te iubeste si-ti doreste numai binele. Acel Cineva este Dumnezeu. El iti da tot ceea ce ai nevoie.